Blog

Är din mobil övervakad?

Att ”bugga” någons mobil är enkelt om man har tillgång till den, speciellt om du använder Android och använder du iPhone och personen har tillgång till din iCloud behöver man inte ens tillgång till mobilen.

Spionprogrammen installeras och lägger sig i bakgrunden utan att du märker det. Alla samtal, telefonlista, meddelande skickas vidare till en server. Med en del program kan man även aktivera mikrofonen och avlyssna omgivningen trots att din mobil är släkt.

Det finns några saker som kan avslöja.

  1. Batteritiden är plötsligt mycket sämre. Detta beror på att programmet gör att mobilen sänder filer och ljud till en server, detta lämnar ett fotavtryck i form av mindre batteritid än vanligt
  2. Seg. Är din mobil segare och hakar upp sig ofta kan det bero på att programmet jobbar i bakgrunden
  3. Plötsligt startar om sig själv och fryser
  4. Många av programmen gör att man kan följa din mobil. Dyker din ”stalker” upp ofta på oväntade platser oavsett hur du tagit dig dit finns det möjlighet att du är utsatt.

Det bästa sättet att undvika spionprogram är iPhone med ett säkert iCloud lösenord som ändras med jämna mellanrum och att du håller den uppdaterad. För Android är det viktigt att du håller telefonen med ett säkert lösenord och ser till att ha den under uppsikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *